Mieszkanie / Gdynia Fort Forest

W rolach głównych – detal i światło

Nowoczesne, przytulne i funkcjonalne. Taki pomysł na nowe mieszkanie w Gdyni mieli jego właściciele. Młode małżeństwo pragnęło zamieszkać we wnętrzu pełnym światła, w którym królować będą ciepłe, naturalne barwy. Marzyli też o wygodnej, przestronnej kuchni, która zdominuje przestrzeń wspólną, ale nie będzie widoczna od samego wejścia do mieszkania.

... czytaj dalej ...

Aby sprostać oczekiwaniom klientów, konieczna była zmiana zastanego układu funkcjonalnego wnętrza. Projekt zakładał otwarcie przestrzeni oraz rezygnację z drugiej łazienki na rzecz garderoby i pomieszczenia gospodarczego. Wejścia do nowo wydzielonych pomieszczeń zostały ukryte w korytarzu, którego aranżację oparto na starannie zaplanowanej zabudowie. Jej praktyczno-użytkowy wymiar uzyskano dzięki zastosowaniu niebanalnych rozwiązań. Znalazło się tu miejsce dla biblioteczki i przydatnej, wiszącej konsoli. Obok obszernej szafy na buty ulokowano wygodne siedzisko, które jest elementem przesłony z półkami zamontowanymi na drążkach. Wykorzystanie podwójnej funkcji zabudowy to interesujący sposób na dogodny podział wnętrza.

W części dziennej kolejne strefy swobodnie się przenikają. Królują tu naturalne materiały oraz stonowane kolory: odcienie beżu, biel i szare akcenty. Paletę barw przełamuje energetyczna zieleń licznych roślin. W salonie, oprócz masywnej sofy narożnej, uwagę zwraca wyjątkowa w formie szafka RTV. Jej ozdobny, lamelowy front połączono z gładkimi powierzchniami, drewnem oraz białymi prętami, które bezpośrednio nawiązują do konstrukcji na szczycie zabudowy kuchennej. To właśnie atrakcyjne detale specjalnie zaprojektowanych mebli są głównym elementem dekoracyjnym tego miejsca.

Tak jak w kuchni, gdzie niebanalne akcenty urozmaicają czystą linię szafek kuchennych. Ozdobą beżowych frontów dolnej zabudowy są uchwyty w kolorze złota. Górne szafki zachwycają ryflowanym wykończeniem drzwiczek. Przykuwająca wzrok lampa, intrygująco wkomponowana w półki, wprowadza salonowy niuans. Podobnie jak wyróżniająca się, przeszklona szafka na wino, która efektownie wieńczy strefę kuchenną. Ścianę wokół przestrzeni roboczej wyłożono płytkami o intrygującym, malowniczym wzorze lastryko. To dynamizuje przestrzeń oraz podkreśla niebanalny charakter aranżacji.

Drewniany stół z tapicerowanymi krzesłami stanowi łącznik między częścią wypoczynkową i kuchenną. Co ciekawe, jego umiejscowienie nie jest z góry przesądzone i może być zmieniane w zależności od potrzeb. Tę elastyczność przestrzenną osiągnięto m.in. dzięki zastosowaniu nietypowych dla tej strefy lamp sufitowych. Są one jednym z wielu elementów misternie zaplanowanego oświetlenia, które zachwyca plastycznością i zmiennym charakterem. Niebanalną rolę w budowaniu nastroju odgrywają dekoracyjne, podświetlane panele ścienne.

W łazience dominuje drewno, które współgra z jasnymi kolorami oraz marmurowym wzorem na ścianach. Tutaj także widoczna jest dbałość o detale - ryflowania frontów zabudów, czy podświetlenia półek nawiązują do wcześniejszych rozwiązań. Natomiast czarne akcenty zabudowy oraz armatura w tymże kolorze wyróżniają wnętrze, wprowadzając tu styl i elegancję. Duże, dekoracyjne lustro o ciekawym kształcie dodatkowo podkreśla nowoczesny charakter miejsca.

W aranżacji mieszkania główny nacisk położono na walory użytkowe. Poszczególne strefy wnętrza naturalnie się ze sobą łączą, gwarantując funkcjonalność. Rolę dekoracyjną przypisano tu niebanalnym detalom mebli oraz pięknej grze światła. W efekcie powstało nowoczesne wnętrze o prostej formie i doskonałej harmonii. Jego ponadczasowy styl właściciele będą doceniać przez długie lata.

Inwestor: prywatny

Typ: mieszkanie

Rok realizacji: 2022

Lokalizacja: Gdynia Fort Forest

Status: zrealizowany

Powierzchnia: 80m2

Zakres prac: projekt koncepcyjny wnętrz, projekty mebli oraz elementów wnętrza, wybór asortymentu, nadzór autorski

Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Katarzyna Millo, Karolina Ksiażek

Zdjęcia: Fotomohito

Masz pytania?

Napisz do nas

5 + 6 =