Dom / Gdynia Redłowo

Przytulność i elegancja w klasycznym wydaniu.

Stali klienci mieli czytelny pomysł na nowe wnętrze domu w Gdyni Redłowie. Ich życzeniem była wyważona, lekka aranżacja, garściami czerpiąca z tradycji. Tak powstał projekt, który konsekwentnie, ale też zręcznie, wykorzystuje charakter i potencjał stylu klasycznego. Wzajemne zaufanie i dojrzałe wybory właścicieli sprawiły, że realizacja zachwyca elegancją, wysoką jakością i dobrym smakiem. Jest też dowodem na to, że klasyka nie ulega dyktatom mody.

... czytaj dalej ...

Wyznacznikiem tej aranżacji jest spójność. Przestrzeń komponują powtarzające się motywy: subtelna kolorystyka, dębowe drewno, marmur i starannie dobrane dekoracje. Sufity zdobią sztukaterie, a klasycznie frezowane fronty szafek są stałym wątkiem zabudów. Zadbano też o gustowne detale, ozdobne lampy oraz designerskie akcenty. Nastrojowe, marynistyczne pejzaże Moniki Brauntsch i Patryka Palasa, podkreślają wykwintność kolejnych pomieszczeń.

We wnętrzu panuje równowaga i harmonia. Uniwersalność klasycznych zasad uwidacznia otwarta strefa dzienna. Salon zaaranżowano zgodnie z zasadą symetrii. W ten sposób uzyskano balans, który sprzyja wypoczynkowi. Duże lustra doświetlają przestrzeń oraz podkreślają piękno malarskiego ujęcia morskiego krajobrazu. Ponadczasowe sofy z kolekcji Cloud (Sits) dodają wnętrzu prestiżu. Współgrają z nimi dekoracyjne stoliki kawowe: prosty w formie, drewniany Cheval (MisaForm) oraz marmurowy Oval (Un'common).

Ścianę z telewizorem ukrywa lustrzana okładzina. Ten ciekawy zabieg aranżacyjny doświetla miejsce, a także tworzy płynne przejście między salonem i jadalnią. Tu efektownym akcentem jest dedykowany wnętrzu błękitny kredens. Okrągły stół otaczają tradycyjne, ręcznie gięte krzesła (Fameg).

W klasycznym wnętrzu nie mogło zabraknąć złota. Przemycane wcześniej w detalach, prawdziwie zaznacza swoją obecność w wysokiej zabudowie łączącej jadalnię i kuchnię. Fronty, z materiału dającego efekt złotej blachy, uświetniają aranżację i stanowią kontrast dla jasnej kuchni. W niej króluje klasyczna biel, którą akcentuje błękit sufitu. Marmurowy blat czyni wnętrze wytwornym.

Łazienka jest jasna i delikatna. Stonowana kolorystyka i ozdobny onyksowy wzór oraz złote elementy tworzą płynną kompozycję. Klasyczna w formie zabudowa skrywa liczne schowki. Duże lustro, które stanowi przedłużenie okna, dodatkowo doświetla przestrzeń.

Klatkę schodową dopasowano wystrojem do innych części domu. Schody tworzą dębowe elementy i biała tradycyjna balustrada. Ich piękno podkreśla tapeta ścienna o tkaninowej fakturze oraz stylowa lampa z kryształowymi kloszami. Projekt sypialni zakładał zrównoważenie proporcji dużego, ale też bardzo długiego pomieszczenia. Trafiony okazał się pomysł na dekoracyjną ścianę, która tworzy wezgłowie łóżka i ukrywa garderobę. Malarska tapeta (Wonderwall) nadała miejscu indywidualny klimat przywodzący na myśl enklawę spokoju. Naturalne tkaniny, urokliwe stoliki nocne, czy minimalistyczne lampy Bola Bola Velvet (Loftlight) podkreślają idylliczny nastój.

Łazienka w tej części domu zachwyca wysublimowaną estetyką kojarzoną z przestronnymi pokojami kąpielowymi we włoskim stylu. Wrażenie to potęguje stonowana kolorystyka, delikatne faktury, a także podłoga z geometrycznym, roślinnym wzorem. Dbałość o detale ujawnia klasyczna biała rama lustra oraz prosta lampa Supuru (UMMO).

Wystrój gabinetu powiela założenia projektowe. Zabudowa meblowa w kolorze dębu i bieli wprowadza ład i porządek. Natomiast ozdobna tapeta (One Wall Design) to oryginalny akcent i ukojenie dla oczu.

Konsekwencja i hołdowanie zasadom stylu klasycznego stoją za sukcesem tej realizacji. Dopracowane w najmniejszym detalu wnętrze emanuje ciepłem i przytulnością. Jest też niezwykle przyjazne dla domowników, którzy długo będą doceniać uniwersalność tradycyjnych rozwiązań.

Inwestor: prywatny

Typ: dom

Rok realizacji: 2022

Lokalizacja: Gdynia Redłowo

Status: zrealizowany

Powierzchnia: 150m2

Zakres prac: projekt koncepcyjny wnętrz, projekty mebli oraz elementów wnętrza, wybór asortymentu, nadzór autorski

Projekt: Paulina Borysik, Sylwia Kowalczyk-Gajda

Zdjęcia: Fotomohito

Masz pytania?

Napisz do nas

10 + 11 =