Mieszkanie / Gdańsk Zajezdnia Wrzeszcz

Aranżacja przestronnego mieszkania w gdańskim Wrzeszczu to dwugłos nowoczesności i stylu odwołującego się do lat 60. XX wieku.

Wnętrze zachwyca delikatną paletą barw podkreśloną mocniejszymi akcentami kolorystycznymi i pięknymi fakturami naturalnych materiałów. Odwołujące się do historii nowoczesnego designu meble oraz ciekawe detale idealnie komponują się tu ze współczesnym wzornictwem. Uwagę zwraca oświetlenie, którego zmienność moduluje nastrój i akcentuje walory wnętrza.

... czytaj dalej ...

Jasny korytarz wystrojem koresponduje z całą przestrzenią mieszkania. Biel ścian, uwypuklająca naturalne faktury elementów aranżacji, idealnie komponuje się z dębową drewnianą podłogą w części dziennej. Tutaj wzrok przyciąga wielofunkcyjny regał zaprojektowany w stylu retro. Intrygująca „meblościanka” wyznacza strefy otwartej przestrzeni. Z jednej strony wydziela nastrojowy kącik czytelniczy i pełni funkcję biblioteczki, z drugiej jest elementem wystroju jadalni, skrywającym funkcjonalny barek. Duży, drewniany stół stanowi łącznik między salonem a kuchnią.

W kuchni króluje minimalistyczna biała zabudowa. Wkomponowany w nią rząd szafek o frontach z ciemnego szkła wprowadza element ekspresji. Drewniane żaluzje i blaty dodają ciepłego charakteru wnętrzu, a przy tym akcentują spójność aranżacji z naturą. Podobnie jak wykorzystanie ratanu jako elementu zabudowy wyspy kuchennej i wąskiej ścianki działowej. Czarny ratan to nie tylko kunsztowny akcent, ale też nawiązanie do najlepszych projektów wnętrz z lat 60.

W salonie znalazły się inne motywy z tego owocnego dla designu okresu. Wygodny fotel 366 (366 Concept) jest reedycją fotela zaprojektowanego w 1962 roku przez Józefa Chierowskiego. Legendarny mebel oraz dębowe stoliki z tej samej kolekcji (366 Concept) wprowadzają styl vintage do wnętrza. Komfortowy narożnik Umo firmy Nobonobo swoją modernistyczną formą nawiązuje do najlepszych tradycji wzornictwa. Wypoczynkową atmosferę miejsca eksponuje luksusowy dywan niemieckiej marki Obsession z kolekcji Natureline. Zainteresowanie wzbudza ściana wyłożona tkaninową tapetą w morskim kolorze. Jej dekoracyjny wygląd wyróżnia się na tle dominujących tu stonowanych barw.

Ciekawe rozwiązanie projektowe zastosowano przy wydzieleniu przestrzeni do pracy biurowej. Gabinet ulokowano za ciemnym przeszkleniem z przesuwnym skrzydłem. Otwarty powiększa strefę dzienną i ukazuje intrygującą zabudowę, w której czarne fronty szafek biurowych zestawiono z drewnianymi półkami.

Główna sypialnia to połączenie łazienki, części garderobianej i strefy nocnej wydzielonej dodatkowo miękką wykładziną, wprowadzającą przytulny klimat. Ton wnętrzu nadają naturalne, otulające tkaniny, jasne barwy i drewno, które zestawiono kontrastowo z pięknym, ciemnym fornirem kamiennym. Jego fakturę podkreśla starannie zaplanowane oświetlenie. To właśnie światło jest tutaj prawdziwym kreatorem zmiennej nastrojowości.

Ciemna ściana oddziela sypialnię od łazienki, której koloryt tworzą kamienne szare płytki i dębowe drewno zabudowy. Jednak to ciemne powierzchnie o intrygującym wzorze lastryko budują spektakularną atmosferę, przywodząc na myśl gwieździste niebo. Duże lustro dodatkowo potęguje to doznanie. Co ciekawe, pomieszczenie stylistyką nawiązuje do drugiej, wspólnej łazienki. Tam jednak lastryko dobrano na zasadzie odwrotności – jasne tło i ciekawy kamienny wzór w stonowanych kolorach tworzą odmienny, ale równie strojny efekt.

Takich ciekawych niuansów w tym mieszkaniu można doszukać się więcej. Jednak to harmonia między nowoczesnością, stylem lat 60., naturą i pięknym światłem jest wyznacznikiem tej realizacji. Aranżacja spełnia oczekiwania inwestorów, których zaufanie i otwartość na pomysły projektowe zaowocowały wnętrzem o niepowtarzalnym i ponadczasowym charakterze.

Inwestor: prywatny

Typ: mieszkanie

Rok realizacji: 2022

Lokalizacja: Gdańsk Zajezdnia Wrzeszcz

Status: zrealizowany

Powierzchnia: 80m2

Zakres prac: projekt koncepcyjny wnętrz, projekty mebli oraz elementów wnętrza, wybór asortymentu, nadzór autorski

Projekt: Katarzyna Millo, Sylwia Kowalczyk-Gajda

Zdjęcia: Fotomohito

Masz pytania?

Napisz do nas

10 + 9 =