Mieszkanie / Gdynia Centrum

Slow life w wielkomiejskim wydaniu.

Mieszkanie w kamienicy z lat 50. położonej w centrum Gdyni, przeszło gruntowną metamorfozę. Udana modyfikacja pierwotnego układu pomieszczeń zmieniła tę 55-metrową przestrzeń w funkcjonalne wnętrze z dwoma sypialniami. Naturalne materiały, oszczędna gama kolorystyczna oraz nietuzinkowe dekoracje, tworzą wyważoną aranżację. Ta, idealnie wpisuje się w wielkomiejski styl życia właściciela - entuzjasty sportów wodnych i aktywnego spędzania czasu. Jego surferską pasję ujawnia swobodny klimat wnętrza, nieformalne rozwiązania i marynistyczne motywy. Nie ma tu miejsca na hołdowanie zdefiniowanym zasadom jednego stylu. Ważniejsza jest nieskrępowana atmosfera, przyjemność płynąca z przebywania z bliskimi osobami oraz radość z towarzystwa psa .

... czytaj dalej ...

Nowy układ funkcjonalny zakładał otwarciesalonu i połączenie go z aneksem kuchennym. Dzięki zmianom, wnętrze stało się bardziej przestronne, nawet po wydzieleniu miejsca na kameralną sypialnię. Zachowano oryginalne elementy architektoniczne, które dodają wnętrzu duszy i podkreślają nastrój aranżacji. Sufit w korytarzu z widocznymi belkami stropowymi, tworzy duet z nowoczesną lampą w kształcie chmury (Mantra Iluminación). Intrygującą ozdobą jest też odsłonięta i odświeżona ceglana ściana w intensywnym, granatowym kolorze.

Część dzienna jest jasna i doświetlona. Strefę wypoczynkową tworzy: wygodna kanapa, minimalistyczny stolik kawowy oraz dębowa zabudowa, w którą wkomponowano telewizor. Lekki, prosty w formie regał wprowadza tu industrialny detal. W jadalni ciekawym rozwiązaniem jest drewniana ławka pod oknem. Miękkie poduchy zapewniają komfortowe spędzanie czasu przy dębowym stole Awangarde (Miloni). Jego wyjątkowy design współgra ze wspaniałą lampą sufitową (Umo). W takim zestawieniu doskonale prezentują się stare krzesła, znalezione i odnowione przez właściciela mieszkania. To właśnie przedmioty z ukrytą historią ludzi, miejsc czy wydarzeń, odpowiadają za wyjątkowy charakter tego miejsca. Podobnie jak nietuzinkowe dodatki: ceramiczne i kamionkowe wazony w stylu vintage, szamotowe naczynia, kamienne formy, rodzinne pamiątki. Obecność artystycznych surfingowych fotografii (Baltic Surf Scapes) przywołuje na myśl sportowe eskapady i plażowy luz.

Schowaną w przestrzeni strefy dziennej kuchnię zdominowała jasna zabudowa. Czystą biel frontów akcentują czarne detale oraz granatowe wyłożenia ścian. Fakturowane powierzchnie z cegiełek pięknie grają światłem. Wysoce dekoracyjny efekt uzyskano dzięki lastryko w zróżnicowanych wzorach. Od barwnego detalu uchwytów szafkowych, poprzez blat z subtelnym wzorem kamiennego ziarna, aż po gres podłogowy w formie kolorowej, skałkowej mozaiki. Podłoga o ekspresyjnym wzorze terazzo - obecna także w korytarzu i łazience - harmonijne łączy się z pięknym dębowym parkietem.

Sypialnie, zarówno właściciela mieszkania, jak i jego dzieci, oszczędnym wystrojem i spokojną kolorystyką nawiązują do aranżacji części dziennej. Podobnie jak łazienka, której klimat tworzą wielkoformatowe płytki z deseniem w głębokich tonach morskich barw. Okno oraz kompozycja luster na ścianach doświetlają tę niewielką, ale bardzo funkcjonalną przestrzeń.

Brak sztywnych ram stylistycznych i świadome wybory projektowe okazały się kluczowe dla stworzenia tej jedynej w swoim rodzaju aranżacji. Wygodne, przytulne, pozbawione nadmiaru kolorów i przedmiotów wnętrze pozostaje w zgodzie ze stylem życia mieszkańców i filozofią slow life. To bardzo osobista przestrzeń idealna do złapania oddechu od codziennych spraw, realizacji hobby i spotkań rodzinnych.

Inwestor: prywatny

Typ: mieszkanie w kamienicy

Rok realizacji: 2022

Lokalizacja: Gdynia Centrum

Status: zrealizowany

Powierzchnia: 55m2

Zakres prac: wykończenie pod klucz, projekt koncepcyjny wnętrz, projekty mebli oraz elementów wnętrza, wybór asortymentu, nadzór autorski

Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda

Zdjęcia: Fotomohito

Masz pytania?

Napisz do nas

14 + 12 =