Dom / Gdynia

Wypełniony słońcem dom został zaprojektowany w odpowiedzi na rodzinne potrzeby. Klienci, zmęczeni rytmem miasta, pragnęli stworzyć kojącą przystań w ustronnej lokalizacji.

... czytaj dalej ...

Układ parteru ma stosunkowo otwarty charakter, wykorzystujący częściowe przepierzenia pomiędzy strefami funkcjonalnymi. Przeszklenie w stalowej, malowanej proszkowo ramie oddziela wiatrołap od korytarza. Układ płytek podłogowych oraz zastosowanie dekoracyjnych listew dodatkowo komunikuje sposób użytkowania wnętrza i wyznacza co istotniejsze osie. Gres wnosi do projektu dodatkowy walor funkcjonalny, pozwalając na utrzymanie często używanej posadzki w czystości.

Jak przystało na dom rodzinny, również w tej realizacji nie zabrakło miejsca na wspólne spędzanie czasu. W salonie stanęła duża i komfortowa sofa, w strefie jadalnianej znajduje się natomiast stół zachęcający do spotkań w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Tuż za rogiem skrywa się przestronna kuchnia, w której kontynuowane są zestawienia materiałów zastosowane w salonie. Kompozycję dopełniają gałki marki Little Form Studio, które stały się swoistą biżuterią dla tego stonowanego pomieszczenia.

Estetyka wnętrza domu utrzymana została w duchu nowoczesnej elegancji. W części dziennej fornirowane meble o orzechowym wybarwieniu tworzą spójną całość z dominującą w realizacji szarością oraz detalami wykończeniowymi w kolorze złota. Łagodna w wyrazie paleta barw stanowi tło dla zróżnicowanych faktur zastosowanych materiałów: gresu imitującego tkaninę, połyskującego szkła i mebli o subtelnej, satynowej powierzchni.

Inwestor: prywatny

Typ: dom wolnostojący

Rok realizacji: 2019

Lokalizacja: Gdynia

Status: zrealizowany

Powierzchnia: 190m2

Zakres prac: projekt koncepcyjny wnętrz, projekty mebli oraz elementów wnętrza, wybór asortymentu, nadzór autorski

Projekt: Anna Lemanczyk / Sylwia Kowalczyk-Gajda

Zdjęcia: Hanna Połczyńska || Kroniki Studio

Masz pytania?

Napisz do nas

4 + 13 =