Mieszkanie / Gdynia Fort Forest

Mieszkanie / Gdynia Fort Forest

Aby sprostać oczekiwaniom klientów, konieczna była zmiana zastanego układu funkcjonalnego wnętrza. Projekt zakładał otwarcie przestrzeni oraz rezygnację z drugiej łazienki na rzecz garderoby i pomieszczenia gospodarczego. Wejścia do nowo wydzielonych pomieszczeń zostały ukryte w korytarzu, którego aranżację oparto na starannie zaplanowanej zabudowie. Jej praktyczno-użytkowy wymiar uzyskano dzięki zastosowaniu niebanalnych rozwiązań. Znalazło się tu miejsce dla biblioteczki i przydatnej, wiszącej konsoli. Obok obszernej szafy na buty ulokowano wygodne siedzisko, które jest elementem przesłony z półkami zamontowanymi na drążkach. Wykorzystanie podwójnej funkcji zabudowy to interesujący sposób na dogodny podział wnętrza.

W części dziennej kolejne strefy swobodnie się przenikają. Królują tu naturalne materiały oraz stonowane kolory: odcienie beżu, biel i szare akcenty. Paletę barw przełamuje energetyczna zieleń licznych roślin. W salonie, oprócz masywnej sofy narożnej, uwagę zwraca wyjątkowa w formie szafka RTV. Jej ozdobny, lamelowy front połączono z gładkimi powierzchniami, drewnem oraz białymi prętami, które bezpośrednio nawiązują do konstrukcji na szczycie zabudowy kuchennej. To właśnie atrakcyjne detale specjalnie zaprojektowanych mebli są głównym elementem dekoracyjnym tego miejsca.

Tak jak w kuchni, gdzie niebanalne akcenty urozmaicają czystą linię szafek kuchennych. Ozdobą beżowych frontów dolnej zabudowy są uchwyty w kolorze złota. Górne szafki zachwycają ryflowanym wykończeniem drzwiczek. Przykuwająca wzrok lampa, intrygująco wkomponowana w półki, wprowadza salonowy niuans. Podobnie jak wyróżniająca się, przeszklona szafka na wino, która efektownie wieńczy strefę kuchenną. Ścianę wokół przestrzeni roboczej wyłożono płytkami o intrygującym, malowniczym wzorze lastryko. To dynamizuje przestrzeń oraz podkreśla niebanalny charakter aranżacji.

Drewniany stół z tapicerowanymi krzesłami stanowi łącznik między częścią wypoczynkową i kuchenną. Co ciekawe, jego umiejscowienie nie jest z góry przesądzone i może być zmieniane w zależności od potrzeb. Tę elastyczność przestrzenną osiągnięto m.in. dzięki zastosowaniu nietypowych dla tej strefy lamp sufitowych. Są one jednym z wielu elementów misternie zaplanowanego oświetlenia, które zachwyca plastycznością i zmiennym charakterem. Niebanalną rolę w budowaniu nastroju odgrywają dekoracyjne, podświetlane panele ścienne.

W łazience dominuje drewno, które współgra z jasnymi kolorami oraz marmurowym wzorem na ścianach. Tutaj także widoczna jest dbałość o detale – ryflowania frontów zabudów, czy podświetlenia półek nawiązują do wcześniejszych rozwiązań. Natomiast czarne akcenty zabudowy oraz armatura w tymże kolorze wyróżniają wnętrze, wprowadzając tu styl i elegancję. Duże, dekoracyjne lustro o ciekawym kształcie dodatkowo podkreśla nowoczesny charakter miejsca.

W aranżacji mieszkania główny nacisk położono na walory użytkowe. Poszczególne strefy wnętrza naturalnie się ze sobą łączą, gwarantując funkcjonalność. Rolę dekoracyjną przypisano tu niebanalnym detalom mebli oraz pięknej grze światła. W efekcie powstało nowoczesne wnętrze o prostej formie i doskonałej harmonii. Jego ponadczasowy styl właściciele będą doceniać przez długie lata.

Mieszkanie / Gdańsk Zajezdnia Wrzeszcz

Mieszkanie / Gdańsk Zajezdnia Wrzeszcz

Jasny korytarz wystrojem koresponduje z całą przestrzenią mieszkania. Biel ścian, uwypuklająca naturalne faktury elementów aranżacji, idealnie komponuje się z dębową drewnianą podłogą w części dziennej. Tutaj wzrok przyciąga wielofunkcyjny regał zaprojektowany w stylu retro. Intrygująca „meblościanka” wyznacza strefy otwartej przestrzeni. Z jednej strony wydziela nastrojowy kącik czytelniczy i pełni funkcję biblioteczki, z drugiej jest elementem wystroju jadalni, skrywającym funkcjonalny barek. Duży, drewniany stół stanowi łącznik między salonem a kuchnią.

W kuchni króluje minimalistyczna biała zabudowa. Wkomponowany w nią rząd szafek o frontach z ciemnego szkła wprowadza element ekspresji. Drewniane żaluzje i blaty dodają ciepłego charakteru wnętrzu, a przy tym akcentują spójność aranżacji z naturą. Podobnie jak wykorzystanie ratanu jako elementu zabudowy wyspy kuchennej i wąskiej ścianki działowej. Czarny ratan to nie tylko kunsztowny akcent, ale też nawiązanie do najlepszych projektów wnętrz z lat 60.

W salonie znalazły się inne motywy z tego owocnego dla designu okresu. Wygodny fotel 366 (366 Concept) jest reedycją fotela zaprojektowanego w 1962 roku przez Józefa Chierowskiego. Legendarny mebel oraz dębowe stoliki z tej samej kolekcji (366 Concept) wprowadzają styl vintage do wnętrza. Komfortowy narożnik Umo firmy Nobonobo swoją modernistyczną formą nawiązuje do najlepszych tradycji wzornictwa. Wypoczynkową atmosferę miejsca eksponuje luksusowy dywan niemieckiej marki Obsession z kolekcji Natureline. Zainteresowanie wzbudza ściana wyłożona tkaninową tapetą w morskim kolorze. Jej dekoracyjny wygląd wyróżnia się na tle dominujących tu stonowanych barw.

Ciekawe rozwiązanie projektowe zastosowano przy wydzieleniu przestrzeni do pracy biurowej. Gabinet ulokowano za ciemnym przeszkleniem z przesuwnym skrzydłem. Otwarty powiększa strefę dzienną i ukazuje intrygującą zabudowę, w której czarne fronty szafek biurowych zestawiono z drewnianymi półkami.

Główna sypialnia to połączenie łazienki, części garderobianej i strefy nocnej wydzielonej dodatkowo miękką wykładziną, wprowadzającą przytulny klimat. Ton wnętrzu nadają naturalne, otulające tkaniny, jasne barwy i drewno, które zestawiono kontrastowo z pięknym, ciemnym fornirem kamiennym. Jego fakturę podkreśla starannie zaplanowane oświetlenie. To właśnie światło jest tutaj prawdziwym kreatorem zmiennej nastrojowości.

Ciemna ściana oddziela sypialnię od łazienki, której koloryt tworzą kamienne szare płytki i dębowe drewno zabudowy. Jednak to ciemne powierzchnie o intrygującym wzorze lastryko budują spektakularną atmosferę, przywodząc na myśl gwieździste niebo. Duże lustro dodatkowo potęguje to doznanie. Co ciekawe, pomieszczenie stylistyką nawiązuje do drugiej, wspólnej łazienki. Tam jednak lastryko dobrano na zasadzie odwrotności – jasne tło i ciekawy kamienny wzór w stonowanych kolorach tworzą odmienny, ale równie strojny efekt.

Takich ciekawych niuansów w tym mieszkaniu można doszukać się więcej. Jednak to harmonia między nowoczesnością, stylem lat 60., naturą i pięknym światłem jest wyznacznikiem tej realizacji. Aranżacja spełnia oczekiwania inwestorów, których zaufanie i otwartość na pomysły projektowe zaowocowały wnętrzem o niepowtarzalnym i ponadczasowym charakterze.

Mieszkanie / Browar Gdańsk

Mieszkanie / Browar Gdańsk

We wnętrzu dominują jasne kolory komponujące się z ciepłą barwą dębowego drewna na podłodze. Biel
ścian, nadająca miejscu świetlistość, buduje wrażenie przestrzenności. Jasne tło eksponuje i uwydatnia
walory obrazów, które odgrywają tu niebagatelną rolę. Z każdym z nich właścicielka związana jest
emocjonalnie – są wśród nich dzieła bliskich jej osób i pamiątki przywiezione z podróży. Z obrazami
współgrają liczne pamiątki i przedmioty zaliczane do ikon designu.

Zamiłowanie dziennikarki do czytelnictwa ilustruje bogata biblioteczka. Okazały dębowy regał na książki
stał się punktem odniesienia dla wystroju części dziennej. Króluje tutaj współczesne polskie wzornictwo,
tak bardzo cenione przez właścicielkę. Strefę wypoczynku tworzy wygodna modułowa sofa (SITS) i
dekoracyjny stolik w kształcie toczonej bryły (MISA FORM). Kompozycję zamyka pamiątkowy fotel z
gdyńskiego mieszkania klientki. Jego ciekawie profilowane elementy drewniane doskonale współgrają z
detalami nowych mebli.

Oryginalność stylu wnętrza uwydatniają dwie komody (TAMO), w których dębowe drewno połączono ze
stalą i ciekawymi detalami. Meble wyprodukowane w Gdyni, w starym portowym magazynie tytoniowym,
to dla dziennikarki nie tylko wybór ciekawego wzornictwa, ale też wyraz sentymentu do ulubionego
miasta.

W części jadalnianej stanął dębowy stół Avangarde (MILONI) o oryginalnej formie nawiązującej do
współczesnej architektury. Ciekawy efekt dekoracyjny uzyskano wybierając do stołu różnorodne krzesła
wiodących polskich producentów (PAGED, FAMEG).

W mieszkaniu, kochającej podróże dziennikarki, doniosłą rolę odgrywa ratan. Jego kolonialny sznyt
doskonale wkomponował się w aranżację nowoczesnego wnętrza. Ten piękny, naturalny i ekskluzywny
materiał występuje jako komponent mebli i tworzy dekoracyjne ścianki. Ratanowe przepierzenie,
oddzielające korytarz od salonu i kuchni, wprowadza ażurową lekkość i elegancję. Ratan ozdabia także
ścianę pod kuchennym oknem.

Kuchnia powiela kompozycyjne założenia z salonu, który tutaj ma swoją reprezentację w postaci półki do
eksponowania pięknych przedmiotów. Ścianę z płytek o zielonym przykuwającym wzrok odcieniu
zestawiono z drewnem frontów dolnych szafek i czernią blatu roboczego. Takie połączenie wprowadza
przyjemny i bliski natury nastrój. Forma górnej, białej części zabudowy z charakterystycznie
zaokrąglonym narożnikiem to z kolei cytat z modernistycznej architektury Gdyni.

Ekspresyjne zaokrąglenie pojawia się także w korytarzu na froncie szafy. Jego ciekawa konstrukcja i
biało-zielona kolorystyka stanowi łącznik miedzy przestrzenią kuchni i części dziennej.

Wystrój sypialni jest zestawieniem elegancji z nutą egzotyki. Zagłówek łóżka tworzy ratan, podobnie jak
front szafy garderobianej, w który wkomponowano lustro o modernistycznych zaokrągleniach. Orientalny
charakter ratanowych elementów podkreśla tapeta z motywem przypominającym afrykański busz. Jasne
kolory ścian i zwiewnych zasłon uwydatniają naturalność materiałów i nadają przytulny, klimatyczny
charakter wnętrzu. Designerskiego szyku dodają wnętrzu oryginalne lampy, które są częścią większej
kolekcji właścicielki mieszkania.

W łazience zestawiono zabudowę w kolorze dębu z płytkami o wzorze szarego lastryko. Mocnym
akcentem wystroju jest czerwona umywalkowa szafka z intrygującym frezowaniem frontu. Znajdujące się
nad szafką ogromne lustro doświetla i powiększa tę przestrzeń. Ciekawym detalem jest łukowaty
element lastryko, który subtelnie nawiązuje do elementów aranżacyjnych mieszkania.

Realizacja odzwierciedla bogactwo osobowości właścicielki. Śmiałe nawiązania do jej pasji, zamiłowań
oraz kolekcjonerskiej żyłki nadały mieszkaniu indywidualny charakter i stworzyły wyjątkową atmosferę.
Mieszkanie spełnia marzenie klientki o ciepłym i przytulnym, a przy tym bardzo osobistym miejscu.

Dom / Gdańsk

Dom / Gdańsk

Hol domu jest zwiastunem rozwiązań, które królują we wnętrzu. Uwagę zwraca szklana ściana z
metalowymi, czarnymi szprosami i duże lustra skrywające wnękową szafę.

Ściany salonu ozdabiają wyłożenia z cegieł rozbiórkowych, co wprowadza industrialny klimat. Taki
mocny barwny akcent współgra z królującymi tu czernią, granatem i szarościami. Surowy charakter
wnętrza podkreślają czarne bryły zabudowy meblowej, proste w formie meble wolnostojące ze stalowymi
detalami oraz metalowa lampa w loftowym stylu. Główne oświetlenie tworzą nowoczesne listwy z
kinkietami.

Drewniana podłoga w kolorze jasnego dębu ociepla wnętrze. Dębowe drewno komponuje się z
ciemnym, imitującym marmur gresem, którym wyłożono podłogę w kuchni i korytarzu. Użyłkowanie
płytek wprowadza efekt elegancji i dynamiki.

W zabudowie kuchennej dominują ciemne, jednolite powierzchnie frontów, z którymi skontrastowano
elementy w kolorze dębu i kamienny wzór blatu. Industrialny charakter wnętrza podkreśla czarny,
stalowy stelaż półek. Chłodny klimat kuchni przełamuje szarość ścian. Okno zasłaniają drewniane
żaluzje.

W łazience czerń stalowych ram, armatury łazienkowej i fakturowanych płytek ociepla kolor drewna.
Przypominający beton gres, dodaje wnętrzu surowego wdzięku.

Dywanowe, drewniane schody z podświetlonymi stopniami idealnie wpisują się w estetykę domu.
Fakturowaną jasną tapetę na ścianie zestawiono tu z drewnem, szkłem oraz czarną stalową ramą.
Elementy te płynnie przenikają się tworząc efektowną balustradę na piętrze.

Przestrzeń małżeńską tworzy połączenie sypialni z łazienką. Przeszklona stalowa ściana z drzwiami
dzieli pomieszczenie na niezależne strefy, które ze sobą korespondują.

Wyposażenie sypialni pozostaje w harmonii z industrialnym stylem, który tutaj został przełamany złotymi
dodatkami i tapetą z dekoracyjnym, botanicznym wzorem. Pełni ona rolę łącznika między sypialnią a
stylową łazienką. Wolnostojąca wanna i złota armatura oraz jasna podłoga z marmurowym wzorem
podkreślają wyszukaną naturę miejsca.

W drugiej łazience na piętrze ciemny gres z marmurowym wzorem i drewnopodobne elementy
zestawiono z armaturą w kolorze złota.

Cała aranżacja emanuje surowym wdziękiem i wpisuje się w klimat nowoczesnego industrializmu.
Jednak tutaj wstrzemięźliwość dekoracyjną i zredukowaną kolorystykę celowo przełamano
wyrafinowanymi, eleganckimi akcentami. Kompilacja pozornie przeciwstawnych estetyk wpisuje się w
oczekiwania inwestorów. Zrozumienie ich potrzeb zaowocowało realizacją miejsca o niepowtarzalnym,
wyjątkowym charakterze, pasującym do właścicieli i zgodnym z ich osobowościami.

Dom / Gdynia Demptowo

Dom / Gdynia Demptowo

Pragnieniem trzyosobowej rodziny było stworzenie miejsca, które sprzyja wspólnemu spędzaniu czasu. Projekt aranżacji spełniający te potrzeby i oczekiwania wymagał przebudowy ich domu. Zanurzony w zieleni gdyńskiego lasu budynek zyskał nowoczesny wygląd i lekkość bryły, a dodatkowa przestrzeń podniosła komfort jego użytkowania. Wnętrze zachwyca oryginalnością i elegancją. Jego styl definiują efektowne ikony światowego wzornictwa. Ich ponadczasową estetykę podkreślają kreatywne rozwiązania aranżacyjne oraz dbałość o detale. Bogata paleta kolorów ziemi uwydatnia rozmaitość form, faktur i gatunkowych tworzyw. Całokształt celnie oddaje charakter nowoczesnego stylu życia rodziny.

Tradycyjny układ parteru domu uległ zmianie na rzecz otwartej przestrzeni, której poszczególne strefy harmonijnie się przenikają. To umożliwia domownikom spędzanie czasu razem nawet podczas indywidualnych aktywności. Centralnym punktem wnętrza jest nowoczesny kominek oraz duże lustro doświetlające pomieszczenia. Wyraźne obniżenie poziomu salonu akcentuje jego kameralny charakter i otwiera go na przestronny taras. Ten, dzięki ogromnemu przeszkleniu, stał się naturalną kontynuacją domu.

Dom / Gdynia Chwarzno

Dom / Gdynia Chwarzno

Dom zaaranżowano w sposób nowoczesny z licznymi odniesieniami do natury. Wnętrze jest jasne i ciepłe dzięki zastosowaniu neutralnych barw oraz drewna w kolorze jasnego dębu. Towarzyszą mu inne naturalne surowce, takie jak metal i kamień. Konsekwentnie pojawiają się czarne dodatki, które są jak leitmotiv tego domu – podkreślają jego charakter i nadają mu odpowiedni rytm. Dużo uwagi poświęcono światłu, które uwypukla piękno zastosowanych materiałów, optycznie otwiera przestrzeń i dodaje lekkości kompozycji. Nie zabrakło też oryginalnych pomysłów i mocniejszych akcentów.

Dom / Kowale

Dom / Kowale

Zorientowanie na praktyczność i uniwersalność nie przeszkodziło jednak temu, by we wnętrzach
pojawiły się soczyste barwy i smakowite dodatki. A jeśli dodać do tego fakt, że w jednym z
pomieszczeń znajduje się pracownia cukiernicza, to w efekcie otrzymujemy niebywale interesującą
mieszankę.

Realizacja domu w Kowalach jest efektem kompleksowego projektu i aktywnego udziału przyszłych
mieszkańców w całym procesie. Aranżacja wnętrz utrzymana została w nowoczesnym tonie z dużą
uważnością na funkcjonalność poszczególnych przestrzeni. Wysokiej jakości materiały
wykończeniowe oraz dbałość o detale stolarskie sprawiły, że ponadczasowe, proste formy zyskały
indywidualne wyróżniki i gwarancję trwałości.

Otwarta kuchnia i salon stanowią spójną całość, realizując założenie centrum życia rodzinnego.
Intensywny, słoneczny odcień płytek pomiędzy szafkami kuchennymi koresponduje z oprawami
oświetleniowymi nad blatem wyspy oraz z dekoracyjnymi tekstyliami w salonie. Żółte akcenty
wybrzmiewają tym silniej dzięki tapicerowaniu krzeseł i sofy w kolorze głębokiego granatu. Klientom
zależało na tym, aby we wnętrzu pojawiły się produkty polskich marek i tak też się stało.

Dom / Gdansk Kokoszki

Dom / Gdansk Kokoszki

W jego konsekwencji i przy ogromnym zaangażowaniu przyszłych mieszkańców powstało wnętrze
równie eleganckie, co przytulnie domowe.

Dom w gdańskich Kokoszkach powstał w odpowiedzi na potrzeby młodej rodziny. Kompleksowy
projekt pozwolił zaaranżować wnętrza w sposób elegancki, nie tracąc jednocześnie wrażenia
przytulności. Centrum życia rodzinnego mieści się w salonie, składającym się z części wypoczynkowej
i jadalnianej, oraz otwartej kuchni. W domu znajdują się dwie łazienki: mniejsza, ulokowana na
parterze, pełni funkcję gościnnej. Prywatna znajduje się na piętrze i wyposażona została w prysznic
oraz wannę. Każde z trojga dzieci otrzymało własny pokój zaaranżowany z dbałością o ich
indywidualne charaktery i potrzeby. Projekt obejmował również sypialnię rodziców oraz gabinet.

Dom / Gdańsk Klukowo

Dom / Gdańsk Klukowo

We wnętrzach zagościły naturalne materiały: drewno, czarny metal, forniry kamienne na frontach
mebli, kamienie w łazienkach. Dom utrzymany został w jasnej tonacji, choć – zgodnie z życzeniem
klienta, mocne i ciemne kolory zostały wykorzystane w detalach oraz całościowo w pomieszczeniach
łazienki oraz sauny.

Kolor biały oraz czarne detale płynnie przechodzą do kolejnych pomieszczeń. W salonie komponują
się z tapicerowanymi meblami utrzymanymi w odcieniach szarości. Ciężkie zasłony oraz drewniane
żaluzje powodują, że wnętrze salonu szybko może zamienić się w salę kinową, która była marzeniem
klienta.

Tuż przy wejściu znajduje się grafika przedstawiająca grafikę „Tatry” Bartka Bojarczuka oraz “pieniek”
grupy Malafor, który pokazuje dbałość o detale młodego właściciela domu.
Projekt obejmował części otwarte na parterze, łazienkę z łaźnią parową, oraz sypialnie, garderoby i
łazienki na piętrze.

Dom / Gdynia Dąbrowa

Dom / Gdynia Dąbrowa

Prace projektowe uwzględniały przearanżowanie strefy dziennej składającej się z salonu, kuchni,
toalety i korytarza z przedsionkiem. Zasadniczą zmianą wprowadzoną w układzie funkcjonalnym
przestrzeni było usunięcie ściany oddzielającej salon od kuchni, co otworzyło pozornie niewielkie
pomieszczenie i skutecznie je doświetliło.

Przekształceniu uległa również strefa wejściowa, w efekcie czego możliwe było zamontowanie drzwi
przesuwnych wydzielających wiatrołap od pozostałej części domu.

Koncepcja estetyczna projektu została oparta na zestawieniu ciepłego forniru dębowego, głębokiej
zieleni i antracytu. W realizacji wykorzystałyśmy zarówno wykonane na zamówienie meble
wolnostojące i stolarskie zabudowy, jak i gotowe elementy wyposażenia.